ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ –ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΗΓΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ & ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

 

                                                             ΠΡΟΣ: 1.Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ( Επιτροπή Τουριστικής Προβολής)

                                                                         2. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

 

1η Διαδρομή : Παραμυθιά –Σούλι –Γλυκή Αχέροντα . ( 160 χιλ. μετ’επιστροφής )

            Την  Παραμυθιά  αξίζει να την επισκεφτείτε κάθε Σάββατο που υπάρχει λαϊκή αγορά. Θα βρείτε τοπικά βιολογικά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και είδη λαικής τέχνης των τοπικών εργαστηρίων. Περιπλανόμενοι στην πόλη θα βρείτε αρκετά εργαστήρια αργυροχρυσοχοϊας, τα οποία έχουν παράδοση στην Παραμυθιά. Υπάρχει και ενεργός αεραθλητικός και φυσιολατρικός σύλλογος, όπου θα μπορείτε να κάνετε "Παρα Πέντε", περπατήματα με οδηγό, ποδηλασία βουνού και άλλες πολλές δραστηριότητες. Επίσης στην πόλη της Παραμυθιάς αξίζει να επισκεφτείτε  τα βυζαντινά λουτρά , το αξιόλογο ιστορικό αρχείο που είναι επισκέψιμο στο παλιό Διοικητήριο ,το κάστρο του Άη –Δονάτου , τον πύργο της Κούλιας κλπ. Μεγάλο μέρος της πόλης διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα αρχοντόσπιτα και τα καλντερίμια της .

Το βουνό γκορίλα με υψόμετρο 1658 μ. που προσφέρετε για ορειβασία –αναρρίχηση και πεζοπορία και Mountain bike .Επίσης στον γκορίλα θα μαζέψετε τσάι , ρίγανη , αρωματικά φυτά και βότανα .Τα βουνά της Παραμυθιάς είναι πλούσιος κυνηγότοπος με αγριογούρουνα λαγούς , πέρδικες ,μπεκάτσες κτλ και προσελκύουν πολλούς κυνηγούς .

 Σύγχρονα τουριστικά καταλύματα με όλες τις ανέσεις στην Παραμυθιά , στη Γλυκή και σε πολλά χωριά , να καλύψουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού πελάτη προσφέροντας οικογενειακή φιλοξενία .

 Για την ψυχαγωγία σας έχει τα καλύτερα κέντρα διασκέδασης για κοινωνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις , μπάρ disco , και στα χωριά τα καλύτερα πανηγύρια με τοπικά δημοτικά και λαϊκά συγκροτήματα με αποκορύφωμα την εμποροπανήγυρη ΛΑΜΠΟΒΟ την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη. Τοπική ηπειρώτικη κουζίνα με βιολογικά κρέατα ελευθέρας βοσκής θα βρείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής επίσης  και τοπικά προϊόντα , φέτα , κεφαλοτύρι , μέλι ,  αμύγδαλα , καρύδια , κρασί , τσίπουρο κτλ.

 Με συνέχεια την επίσκεψη στο Σούλι  με τους ιστορικούς οικισμούς με τα πετρόχτιστα σπίτια των οπλαρχηγών , το Κούγκι , το κάστρο και την ένδοξη ιστορία τους. ( Ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις θα παρακολουθήσουν  την τελευταία Κυριακή του Μαΐου  ) .

Στην Γλυκή,  πρέπει οπωσδήποτε να επισκευθείτε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα τον Ποταμό Αχέροντα όπου κατά τους μύθους βρίσκεται η πύλη του Άδη. Ακόμα και την πιό καυτή μέρα θα δροσιστείτε ανάμεσα στα δροσερά δέντρα που φυλούν τις όχθες του ποταμού .Γιά να φτάσετε στις πηγές του Αχέροντα καλό είναι να πάτε με σόρτς και παπούτσια θαλάσσης ή έστω αθλητικά, γιατί σε ορισμένα σημεία θα χρειαστεί να διασχείσετε το ποτάμι. Μην ξεχάσετε επίσης να πάρετε μαζί σας ένα αδιάβροχο περίβλημα γιά την κάμερα ή την φωτογραφική σας μηχανή.
Προσφέρεται από αθλητικό σύλλογο διαδρομή μέσα από το ποτάμι με κανώ, κάγιακ, ακόμη και υππασία.
Ξεκινώντας από τη Γλυκή μπορούμε να πορευτούμε στο ποτάμι των θρύλων, στο φαράγγι και στις πηγές του Αχέροντα. Ο χωματόδρομος που ξεκινάει μέσα από τη Γλυκή, οδηγεί κατά μήκος του ποταμού μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια. Εγκαταλείποντας στο σημείο αυτό το αυτοκίνητο μπορεί κανείς να συνεχίσει με τα πόδια στο μονοπάτι μέχρι τις πηγές του ποταμού και να θαυμάσει το καταπληκτικό τοπίο .

 

2η Διαδρομή : Φοινίκι- Μονή Γηρομερίου –Τσαμαντάς –Φιλιάτες –Πλάισιο –Σαγιάδα –Γκούμανη –Δέλτα Καλαμά & Υγροβιότοπος –Πύργος Ραγίου .  ( 220 χιλ. μετ’επιστροφής)

 

‘Πρώτη επίσκεψη στο πιο γραφικό χωριό της Θεσπρωτίας το Φοινίκι . Από τους καλύτερα διατηρημένους οικισμούς της Θεσπρωτίας. Τα πετρόκτιστα σπίτια συμπληρώνουν οι λιθόστρωτες αυλές και οι επιβλητικές κάμαρες. Απαραίτητη επίσκεψη στο ξακουστό λαογραφικό μουσείο Φοινικιού και τέλος ανάπαυση στην πλατεία του χωριού στον πλάτανο για καφέ ή αναψυκτικό .

Μονή Γηρομερίου .Διασχίζοντας ένα καταπληκτικό τοπίο περιτριγυρισμένο από πράσινο ξεπροβάλλει  η μονή η οποία  είναι αφιερωμένη στην Κοίμησης της Θεοτόκου .Κτίστηκε περίπου το 1.300 .Διαθέτει εξαιρετική αγιογράφηση που έγινε περίπου το 1679 . Η Μονή δέχεται καθημερινά επισκέπτες από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου .

Στο βορειότερο τμήμα της ορεινής Θεσπρωτίας, σε μία πλαγιά της Μουργκάνας ξεπροβάλει ο Τσαμαντάς , στα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου χτίστηκε ο ιδιαίτερα καλά σωζόμενος οικισμός με τα επιβλητικά λίθινα σπίτια και τις βρύσες.Στο χωριό υπάρχει και παραδοσιακός ξενώνας για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν . 

Επόμενος προορισμός μας το Πλαίσιο η πατρίδα της Κυρά Βασιλικής και του πατριάρχη Άνθιμου είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά του ορεινού όγκου της επαρχίας Φιλιατών, στα βόρεια των Φιλιατών κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Επιστρέφοντας για Φιλιάτες θα συναντήσετε ανθρώπους φιλόξενους, ευχάριστους να  υποδέχονται τον επισκέπτη στα ζωντανά πανηγύρια του καλοκαιριού. Μια περιοχή με παρθένα φύση, γεμάτη φως και χρώματα διαφορετικά από εποχή σε εποχή. Εδώ τα βουνά, τα ποτάμια και τα μονοπάτια, χαρίζουν στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία που συνοδεύεται από το έντονο άρωμα του φασκόμηλου, του θυμαριού, της φλαμουριάς.

Συνεχίζοντας προς Σαγιάδα η οποία  καταλαμβάνει την παράλια περιοχή βόρεια των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά μέχρι την Ελληνοαλβανική μεθόριο. Φημισμένα είναι τα αλιεύματά της ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη γνωρίζει η ιχθυοκαλλιέργεια για την τσιπούρα και το λαυράκι . Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου οι ντόπιοι έχουν καθιερώσει την ημέρα αυτή ως γιορτή τσιπούρας η οποία γιορτάζετε με πανηγύρι όπου προσφέρουν  άφθονο κρασί και δωρεάν τσιπούρες ψημένες .   Δεν πρέπει να περάσει κανείς από την περιοχή χωρίς να δοκιμάσει κεφαλόπουλα στα κάρβουνα και γαρίδες στις ταβέρνες στο «Σκάλωμα», την παραλία δηλαδή της Σαγιάδας, όπου μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδος. Τα τελευταία χρόνια στη Σαγιάδα δημιουργήθηκαν και λασπόλουτρα όπου κάθε χρόνο συρρέει πλήθος επισκεπτών για θεραπεία .  Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το  ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ :Η περιοχή αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους υγρότοπους της πατρίδας μας με πλούσια ορνιθοπανίδα και για αυτό προσελκύει πλήθος επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τα υδρόβια  πτηνά.

Η αφετηρία της διαδρομής που σας προτείνουμε βρίσκεται στην Σαγιάδα στον κυρίως οικισμό ¨Σκάλωμα¨ , το λιμανάκι της . Από εκεί αρχίζει ένας χωματόδρομος που οδηγεί κατευθείαν στο Δέλτα.

Επιστρέφοντας από τη Σαγιάδα νοτιοανατολικά του φράγματος του Καλαμά θα επισκεφθείτε την Γκούμανη ή αλλιώς Τιτάνη . Υπήρξε το πολιτικό κέντρο των Θεσπρωτών και δεύτερη κατά σειρά αρχαιότητας πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας . Το αποσπασματικά αποκαλυφθέν αρχαίο θέατρο έξω από τα τείχη του αρχαίου οικισμού χρησιμοποιούνταν πέραν των θεατρικών εκδηλώσεων και για πολιτικές συγκεντρώσεις.

Τέλος αφήνουμε τον  ΠΥΡΓΟ ΡΑΓΙΟΥ :  μοναδικός σήμερα επισκέψιμος χώρος στη Θεσπρωτία βρίσκεται 9 χιλ. βορειοδυτικά της πόλης της Ηγουμενίτσας Πρόκειται για ένα μικρό κάστρο πάνω σε ένα μικρό λόφο κωνικού σχήματος, χτίστηκε το 16ο αιώνα ως παρατηρητήριο των κινήσεων των Τούρκων στην περιοχή.

 

3η Διαδρομή :Πλαταριά –Σύβοτα –Πέρδικα –Μαργαρίτι –Μεσοβούνι .  ( 120 χιλ .μετ επιστροφής)

 

Η Πλαταριά είναι ένα παραδοσιακό τουριστικό χωριό που η φύση προίκισε με πλούσια φυσικά κάλλη. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο βορειοανατολικό σημείο του κόλπου, ώστε λούζεται χειμώνα καλοκαίρι με άφθονο ήλιο. Το χαρακτηριστικό όμως που την κάνει ξεχωριστή είναι η δροσερή αύρα που πνέει σχεδόν όλη την διάρκεια της ημέρας. Έτσι ακόμα και οι πιό ζεστές μέρες περνούνται ευχάριστες, σε μία από τις πολλές μικρές και μεγάλες παραλίες της ή σε μιά ψαροταβέρνα, απολαμβάνοντας ένα ουζάκι με άφθονους ποικίλους μεζέδες και φυσικά τα νόστιμα φρέσκα ψαρικά που φέρνουν κάθε πρωινό οι ψαράδες.Για όσους επιθυμούν να διαμείνουν η Πλαταριά προσφέρει πληθώρα καταλυμάτων για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια . Συνεχίζοντας τη παραλιακή διαδρομή φθάνουμε στα ΣΥΒΟΤΑ περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους με αμέτρητους καταπράσινους  κολπίσκους διάσπαρτους στα καταγάλανα νερά και παραλίες με κρυστάλλινα νερά . Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πιο ωραία μέρη της Ελλάδος με πληθώρα τουριστικών καταλυμάτων υψηλών προδιαγραφών .Ακολουθούμε τη διαδρομή προς Πέρδικα ένας  τόπος ιδιαίτερα ευνοημένος από τη φύση , ατελείωτοι ελαιώνες , απέραντες ακρογιαλιές με γαλάζια νερά που  την κάνουν μοναδική και αναρίθμητα τουριστικά καταλύματα για διανυκτέρευση και ψησταριές στην πλατεία του χωριού για ντόπιες σπεσιαλιτέ . Στην Πέρδικα θα βρείτε και τον γυναικείο συνεταιρισμό για να ψωνίσετε  τοπικά προϊόντα ( γλυκά κουταλιού , μαρμελάδες , πίτες ) . Φθάνοντας στο Καρτέρι θα συνεχίσετε προς Μαργαρίτι , στη διαδρομή θα συναντήσετε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους το   ΕΛΟΣ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ  ένας υγροβιότοπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα όπου θα θαυμάσετε σπάνια είδη πουλιών , μυοκάστορες , πάπιες . Μπαίνοντας στο Μαργαρίτι  θα περπατήσετε στα λιθόστρωτα καλντερίμια, θα θαυμάσετε τα λιθόκτιστα σπίτια και τις  καλοχτισμένες βρύσες και μπορείτε να διαμείνετε σε έναν από τους παραδοσιακούς ξενώνες του χωριού . Επιστρέφοντας από το Μαργαρίτι και μέσω Εγνατίας θα ανέβετε στο παραδοσιακό χωριό του Μεσοβουνίου , θα μαζέψετε αρωματικά βότανα , θα ξαποστάσετε  στο καφενείο του χωριού και αν επιθυμείτε  θα διανυκτερεύσετε στον παραδοσιακό ξενώνα του Μεσοβουνίου. 
Επίσκεψη σε βιολογικούς ελαιώνες να προμηθευτείτε βιολογικό ορεινό αγουρόλαδο και βιολογικές επιτραπέζιες ελιές .Παραδοσιακές στάνες κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων θα σας προμηθεύσουν με κρέατα ελευθέρας βοσκής .Στο Μεσοβούνι υπάρχουν πολλά εξωκλήσια και πηγάδια που χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή τότε που το Μεσοβούνι ήταν κεφαλοχώρι με 5 οικισμούς και πάνω από 100 οικογένειες . Επίσης στο Μεσοβούνι λειτουργεί παράρτημα του ιππικού ορειβατικού ομίλου Θεσπρωτίας « Ο ΠΗΓΑΣΟΣ » για ιππασία και ορειβασία στην βουνοκορφή Λιούκου , υψόμετρο 1.000 μέτρα που μπορείτε να μαζέψετε βότανα και αρωματικά φυτά ( ρίγανη , χαμομήλι , δάφνη , θυμάρι , κτλ.)

Το αγροτικό οδικό δίκτυο και η δασική οδοποιία Μαργαριτίου και Μεσοβουνίου είναι κατάλληλα για μηχανοκίνητο αθλητισμό όπως mountain bike , 4 ×4 , και moto cross .     

 

     * Όλες οι παραπάνω διαδρομές θα έχουν σημείο άφιξης και αναχώρησης την Ηγουμενίτσα

                    Ηγουμενίτσα 30-04-2012

                            ΖΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

Τηλ: (+30) 2665022257 , (+30) 2665022573

Φαξ: (+30) 26650 25877
Κινητό: (+30) 6932029995, (+30) 6937044228
E-Mail: info@holiday-zigos.gr

Χρήσιμα Τηλέφωνα

ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας:
26650 22309
ΤΑΧΙ:
26650 23500
Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας:
26650 99400 / 24231
Τουριστική Αστυνομία:
26650 29646
Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας:
26650 24420
Νοσοκομείο Φιλιατών:
2664360222
Αεροδρόμιο Κέρκυρας:
26610 89600
Αεροδρόμιο Ιωαννίνων:
26510 83600
Δημαρχείο Ηγουμενίτσας:
2665361100
ΚΕΠ Ηγουμενίτσας:
26650 29022
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας:
26650 29177
Μονή Γηρομερίου:
26640 22407
Μουσείο Βρέλλη (Ιωάννινα):
26510 92128
Σπήλαιο Περάματος:
26510 81650